4 Destins

Camí de Sant Salvador

1520 – 1567

Segueix les passes de Sant Salvador d’Horta

Sant Salvador va nàixer al 1520 a l’Hospici de Santa Coloma de Farners. Fins els 18 anys s’hi va estar ajudant als malalts i moribunds que hi feien cap. Després va iniciar un camí que el va portar per diferents monastirs franciscans fins que va arribar a Orta (així es deia al SXVI). S’hi va estar més de 12 anys guarint als malalts que hi venien per milers, a demanar-li ajuda. Aquest fet no agradava a l’Inquisició que al final va decidir enviar-lo a Sardenya (una illa, en aquells temps infectada per la peste). Va morir  el 1567 a la ciutat de Cagliari on es conserva encara avui el seu cos. Anys després se li farà un Santuari a Nàpols, a Orta di Atella, poble agermanat, a dia d’avui, amb Horta de Sant Joan (Orta).

Les rutes guiades que es presenten porten a Sant Salvador de fil conductor i de la seva mà, ens permetran conèixer Santa Coloma de Farners, Horta de Sant Joan, Càgliari i Sassari a Sardenya i Orta di Atella a Nàpols.

Descarrega el Catàleg

Santa Coloma de Farners

Sant Salvador va nàixer al 1520 a l’Hospici de Santa Coloma de Farners. Fill de pares humils, va estar ajudant a malalts i moribunds que hi feien cap per guari-se de les malaties o bé demanar consol en les darreres hores. La seva feina, i la dels pares, va ser la de salvar a tots els possibles i evitar l’expansió d’enfermetats dels que anaven a morir. Aixi va transcorrir la seva infància fins que, als 18 anys, morts els pares i casada la seva germana menor, decideix iniciar un camí que el portarà per diversos monastirs fins al d’Orta (Horta de Sant Joan).

Horta de Sant Joan

Orta, com era anomenat el poble al Segle XVI el va acollir a l’esglèsia de Nostra Senyora dels Àngels al peu de la muntanya de Sant Salvador. En el passat una petita ermita que els Templers (Segles XI a XIV) van convertir en fortalesa i els Hospitalers en esglèsia (Segles XIV a XVI). Els fets que, duran la seva estada van succeïr, convertirant l’esglèsia en un Convent que donarà cabuda fins a 200 monjos i un Hospici que arribarà a assistir a més de 3000 pelegrins que venien a demanar cures.

Sardenya

El cos incorrupte de Sant Salvador s’exposà a la seva mort a Cagliari a l’esglesia de Santa Maria, i quan aquesta va ser bombardejada des d’el mar, es va traslladar el cos a l’esglèsia de Santa Rosalia on encara, a dia d’avui es pot veure.

El cor del Sant va ser també embalsamat i portat a Sassari, on el conserven en un relicari a l’Esglèsia de San Pietro in Silki.

Durant aquest viatge descobrirem també altres mareavelles de l’illa com la ciutat de l’Alguer on la reminiscència d’un passat català encara es mostra als noms dels carrers i a molts altres llocs. Cagliari i Sassari conserven també un passat que s’ens fa molt proper ja que aquesta illa va ser part de la Corona d’Aragò durant molt de temps.

Nàpols

Uns anys després de la seva mort, Sant Salvador va tenir una gran influència en la sanació de la Princesa Belmonte de Nàpols, que estava propera a la mort quan va tenir una aparició d’un monjo franciscà que li va dir que no havia de morir i així va ser. Quan la princesa, ja recuperada,  va voler trobar el monjo que la va curar, li van dir que la descripcio que donava era la d’un sant mort a cagliari ja feia uns anys: Sant Salvador d’Orta. Ella en acte de gràcies li va fer un santuari al poble d’on creia que el Sant provenía. Orta di Atella (al costat de Nàpols).

Avui en dia , els dos pobles Orta de Sant Joan i Orta di Atella estan agermanats per aquest motiu, i el viatge us portarà entre altres llocs a la Chiesa di San Donato, on podreu veure els sanctuari dedicat a Sant Salvador.

La visita a Nàpols us portarà també a Pompeia i la Costa d’Amalfi.

(+34) 670 408 208

Més informació i reserves

“Vos m’hau dat, vos m’hau de protegir”

– Sant Salvador